Aronia

Aronia czarna / Aronia melanocarpa
Nazwa zwyczajowa, ludowa - jagoda młodości, czarna jarzębina
Morfologia
Krzew do 2,5 m wysokości, o prosto wzniesionych, ciemnobrunatnych pędach. Liście pojedyncze, eliptyczne, brzeg ząbkowany, ciemnozielone latem, jesienią przebarwiają się na czerwono. Kwiaty białe lub lekko różowe, zebrane w baldachogrona, kwitnienie w maju. Owoce – owalne jagody do ok. 1 cm średnicy, czarnofioletowe z woskowym nalotem, słodko-cierpkie w smaku.
Występowanie
Naturalnie występuje we wschodniej części Ameryki Północnej na torfowiskach i w lasach. W Europie, w tym w Polsce, uprawiana od XIX wieku – głównie jako roślina sadownicza i ozdobna.
Działanie aronii
Działanie aronii wynika z bogactwa antyoksydantów: flawonoidy, antocyjany, witaminy C, E, PP, z grupy B oraz mikroelementy.
Aronia:
Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, wzmacniająco na odporność.
Wspiera układ sercowo-naczyniowy: obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie, wzmacnia naczynia krwionośne.
Poprawia mikrokrążenie i wspomaga wzrok.
Zalecana w profilaktyce nowotworowej, przy terapii chemio- i radioterapii.
Pomocna przy zapaleniu pęcherza, wspiera odporność na promieniowanie słoneczne.
Bogactwo aronii
Aronia uważana jest za jedno z najbogatszych źródeł antyoksydantów na świecie. Zawarte w niej antocyjany odpowiadają za intensywny, ciemny kolor owoców – nawet po 20-krotnym rozcieńczeniu soku zachowują różowe zabarwienie!
Bogactwo aronii:
- chroni przed chorobami cywilizacyjnymi,
- obniża poziom cholesterolu LDL,
- pobudza procesy krwiotwórcze i oczyszczają organizm,
- wspiera wzrok – flawonoidy opóźniają rozwój jaskry i zaćmy,
- działa prebiotycznie – zawarte w nich pektyny chronią nabłonek jelit i wspierają mikrobiotę.
Więcej o roślinach zielarskich znajdziesz na naszej platformie z kursami Joanna Kulczyk. Zaloguj się, a otrzymasz dostęp do ciekawych kursów oraz e-booków.
Bibliografia:
Różański H. Zioła wzmagające odporność organizmu na infekcje http://espz.pl/materialy/immunostymulantia.pdf [dostęp:29.12.2018]
Różański H. Aronia w fitoterapii http://rozanski.li/1900/aronia-w-fitoterapii/ [dostęp: 29.12.2018]
Szopa, A., Kubica, P., & Ekiert, H. (2017). Ekologia, skład chemiczny, działanie prozdrowotne oraz badania biotechnologiczne aronii czarnoowocowej (Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott), aronii czerwonej (Aronia arbutifolia (L.) Pers.) i aronii śliwolistnej (Aronia × prunifolia (Marsh.) Postępy Fitoterapii, 2, 145-157
