Odbierz RABAT: -15% na produkty naszej Zielarni Warmińskiej z kodem: ZIELARNIA (nie dotyczy zestawów)
ZAMÓWIENIA ZA GRANICĘ. PACZKI do 3 kg do Niemiec wysyłamy Deutsche Post Warensendung, do pozostałych krajów Unii Europejskiej wybierasz DPD (GeoShip)
Darmowa dostawa kurier i paczkomat od 249,00 zł

cykoria podróżnik

 

 cykoria_podroznik

Cykoria podróżnik (Cichorium intybus L.)

Cykoria podróżnik to roślina wieloletnia z rodziny astrowatych (Asteraceae), osiągająca wysokość 30–120 cm. Korzeń gruby, wrzecionowaty, mlecznobiały, zawiera sok mleczny. Łodyga sztywna, rozgałęziona, pokryta szorstkimi włoskami. Kwiaty języczkowate, błękitnoniebieskie (rzadziej białe lub różowe), otwierają się tylko w słoneczne dni. Cykoria rośnie powszechnie przy drogach, polach i łąkach – stąd nazwa „podróżnik”. Kwitnie od czerwca do października.

 

Surowiec zielarski

Korzeń – pozyskuje się jesienią (wrzesień–listopad) z roślin dwuletnich, gdy część nadziemna zamiera.

Skład i substancje czynne cykorii

Cykoria zawiera:
• inulinę (do 40%),
• laktony seskwiterpenowe (intybinę, laktucynę),
• kwasy fenolowe,
• flawonoidy,
• pektyny,
• cholinę,
• sole mineralne,
• witaminy C, K oraz z grupy B.

Właściwości i działanie

Zgodnie z monografiami EMA, ESCOP i listą EFSA cykoria:
• wspiera prawidłowe trawienie i pracę wątroby,
• pomaga w utrzymaniu równowagi mikroflory jelitowej,
• wspomaga oczyszczanie organizmu i dróg moczowych,
• przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu glukozy we krwi,
• działa łagodnie żółciopędnie i przeciwzapalnie.

Zioło dla wątroby i żołądka

W tradycji ludowej była znana jako „zioło dla wątroby i żołądka” – wspierające przemianę materii, oczyszczanie krwi oraz odporność.

Zastosowanie tradycyjne w fitoterapii:

  • wspiera trawienie, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci,
  • łagodnie działa przeczyszczająco i moczopędnie,
  • wspomaga regenerację wątroby i metabolizm lipidów.
  • ekstrakty z cykorii działają łagodząco i tonizująco na skórę,
  • wspierają naturalne procesy oczyszczania skóry i włosów. 

     

Cykoria w kuchni 

Cykoria w kuchni: młode listki dodawane są do sałatek (bogate w witaminy C i B oraz mikroelementy). Prażony korzeń jest naturalnym substytutem kawy zbożowej – aromatycznym i bezkofeinowym.

Wykorzystanie w domowej kosmetyce:

  • ekstrakty z cykorii działają łagodząco i tonizująco na skórę,
  • wspierają naturalne procesy oczyszczania skóry i włosów.

Działanie według tradycyjnych źródeł zielarskich:

• moczopędne i oczyszczające,
• żółciopędne i wspomagające pracę wątroby,
• pobudzające trawienie i wydzielanie soków trawiennych,
• przeciwzapalne i odtruwające,
• wzmacniające organizm w okresach osłabienia,
• poprawiające perystaltykę jelit.

 

Więcej o roślinach zielarskich znajdziesz na naszej platformie z kursami Joanna Kulczyk. Zaloguj się, a otrzymasz dostęp do ciekawych kursów oraz e-booków.

 

Bibliografia

Ożarowski, A., Jaroniewski, W. 1987. Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie. Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych: Warszawa.

Siedlecka, N., Cykoria — niezwykła roślina. Właściwości i wartości odżywcze. Dostęp 20.10.2025 https://dietetycy.org.pl/cykoria/

 

 

Prawdziwe opinie klientów
4.9 / 5.0 3660 opinii
pixel