Odbierz RABAT: -15% na produkty naszej Zielarni Warmińskiej z kodem: ZIELARNIA (nie dotyczy zestawów)
ZAMÓWIENIA ZA GRANICĘ. PACZKI do 3 kg do Niemiec wysyłamy Deutsche Post Warensendung, do pozostałych krajów Unii Europejskiej wybierasz DPD (GeoShip)
Darmowa dostawa kurier i paczkomat od 249,00 zł

czarny bez

 

 czarny_bez

Czarny bez Sambucus nigra L.

 Krzew lub niewielkie drzewo z rodziny piżmaczkowatych (Adoxaceae), osiągające wysokość 3–7 m. Kwiaty drobne, biało-kremowe, zebrane w duże, płaskie baldachogrona; intensywnie pachną. Owocami są czarne, błyszczące jagody z czerwonawym sokiem. Liście nieparzystopierzaste, z 5–7 listkami o ząbkowanych brzegach.

 Czarny bez - surowiec zielarski:
• kwiaty – Flos Sambuci, – zbiera się w pełni kwitnienia (maj–czerwiec), w suche dni, ścinając całe baldachy.
• owoce – Fructus Sambuci, – zbiera się w pełni dojrzałe (sierpień–wrzesień), gdy wszystkie jagody są czarne i błyszczące.
• rzadziej kora i liście – Cortex, Folium Sambuci. – pozyskiwana wczesną wiosną z młodych pędów.

Skład i substancje czynne czarnego bzu

Skład i substancje czynne czarnego bzu - kwiaty i owoce zawierają:
• flawonoidy (rutyna, izokwercytryna),
• antocyjany,
• kwasy fenolowe,
• triterpeny,
• garbniki,
• olejek eteryczny,
• witaminy (C, A, B1, B2, B6, E),
• sole mineralne (K, Ca, Mg, Fe).

Właściwości i działanie

Zgodnie z monografiami EMA, ESCOP i listą EFSA (pending), czarny bez:
• wspiera naturalną odporność organizmu,
• pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania dróg oddechowych,
• wspomaga oczyszczanie organizmu i wydalanie wody (działanie napotne i moczopędne),
• łagodzi objawy przeziębienia,
• działa antyoksydacyjnie, chroniąc komórki przed stresem oksydacyjnym.

Tradycyjne zastosowanie czarnego bzu - kwiaty i owoce

Kwiaty:

– działają wykrztuśnie, przeciwzapalnie, napotnie, odtruwająco i przeciwgorączkowo,
– wspomagają przemianę materii,
– wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i przedłużają działanie witaminy C,
– stosowane także zewnętrznie przy zapaleniach oczu, skóry i błon śluzowych.

Owoce:

– wzmacniają odporność,
– wspierają regenerację w okresie rekonwalescencji,
– pomagają przy przeziębieniach, grypie, chorobach zakaźnych,
– pobudzają perystaltykę jelit i działają lekko przeczyszczająco.

Bezpieczeństwo i uwagi
❗ Surowe owoce czarnego bzu są toksyczne – zawierają glikozydy cyjanogenne, które rozkładają się dopiero po gotowaniu lub suszeniu.
Bezpieczne są soki, napary i przetwory termicznie przetworzone.


Więcej o roślinach zielarskich znajdziesz na naszej platformie z kursami Joanna Kulczyk. Zaloguj się, a otrzymasz dostęp do ciekawych kursów oraz e-booków. 

Bibliografia    
Gramza-Michałowska, A., Sidor, A. 2015. Czarny bez Sambucus nigra w dietoterapii chorob cywilizacyjnych. Przemysł Spożywczy, 1, 69, 38-41. 

Ożarowski, A., Jaroniewski, W. 1987. Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie. Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych: Warszawa. 

Waszkiewicz-Robak, B., Biller, E. 2018. Właściwości prozdrowotne czarnego bzu. Problemy Higieny i Epidemiologii, 3, 99, 217-224.

Prawdziwe opinie klientów
4.9 / 5.0 3660 opinii
pixel