dzika marchew

Dzika marchew (Daucus carota L. subsp. carota)
Dzika marchew to roślina dwuletnia z rodziny selerowatych (Apiaceae), dorastająca do 30–100 cm.
Łodyga owłosiona, bruzdowana, wzniesiona. Kwiaty drobne, białe, zebrane w baldach złożony, środkowy kwiat często ma barwę ciemnopurpurową. Owocem jest rozłupnia rozpadająca się na dwie rozłupki z haczykowatymi włoskami.
Dzika marchew – surowiec zielarski
Surowiec zielarski:
• owoce (Fructus Dauci carotae),
• korzeń (Radix Dauci),
• ziele (Herba Dauci).
Występowanie
Dzika marchew rośnie pospolicie na łąkach, miedzach, pastwiskach i przydrożach. Nazywana jest także „ptasim anyżem” – ze względu na baldachy, które po przekwitnieniu zwijają się ku górze, przypominając ptasie gniazdo.
Skład chemiczny
Dzika marchew zawiera:
• olejek eteryczny (karotol, limonen, pinen),
• karotenoidy (prekursory witaminy A),
• flawonoidy i kwasy organiczne,
• pektyny i związki mineralne (K, Ca, Fe, Mg),
• witaminy A, B, C, E.
Działanie i właściwości
Zgodnie z monografiami EMA, ESCOP i listą EFSA (pending claims), dzika marchew:
• wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu moczowego i nerek,
• wspomaga trawienie i pracę wątroby,
• przyczynia się do wydalania toksyn i utrzymania czystych jelit,
• działa antyoksydacyjnie i ochronnie na komórki,
• wspiera prawidłowy stan skóry i błon śluzowych.
Tradycyjne zastosowanie dzikiej marchwi
W medycynie ludowej dzika marchew była ceniona jako zioło oczyszczające, żółciopędne i moczopędne.
Nasiona wykorzystywano jako łagodny środek rozkurczowy i wspierający miesiączkowanie, a korzeń – jako surowiec odżywczy i wzmacniający.
Tradycyjne zastosowanie dzikiej marchwi
• pobudza pracę nerek i wspiera ich oczyszczanie,
• redukuje zastój płynów i obrzęki,
• poprawia trawienie i przemianę materii,
• łagodzi wzdęcia, kolki i niestrawność,
• wspiera pracę serca i krążenie,
• działa przeciwzapalnie i przeciwpasożytniczo,
• wspomaga oczyszczanie wątroby i układu moczowego,
• wzmacnia wzrok i odporność dzięki obecności karotenoidów.
Ciekawostka
Dzika marchew to przodek marchwi uprawnej, z której wywodzi się współczesna forma warzywna (Daucus carota subsp. sativus).
Jej korzeń ma delikatny zapach i smak, ale bogatszy skład fitochemiczny niż odmiany ogrodowe.
Więcej o roślinach zielarskich znajdziesz na naszej platformie z kursami Joanna Kulczyk. Zaloguj się, a otrzymasz dostęp do ciekawych kursów oraz e-booków.
Bibliografia
Shebaby i in. 2012. The Antioxidant and Anticancer Effects of Wild Carrot Oil Extract, Phytotherapy Research, 27,5.
